top of page
Foto van schrijverErgotherapiepraktijk Ten Boom

Ergotherapie en mobiliteit

Bijgewerkt op: 14 aug 2020


Als ik denk aan ergotherapie en mobiliteit, waar moet ik dan aan denken?

Ergotherapie bij mobiliteitsproblemen is grofweg op te delen in twee groepen, mobiliteit binnenshuis en mobiliteit buitenhuis.

U kunt bij een ergotherapeut terecht met alle vragen die met verplaatsing te maken hebben. Hierbij kunt u denken aan het verplaatsen van uw bed of stoel naar de rolstoel of rollator (zogenaamde transfer), het veilig lopen binnenshuis, en het verplaatsen buitenshuis.


Wat doet een ergotherapeut dan?

Een ergotherapeut kan u ondersteunen in uw zoektocht naar een geschikt hulpmiddel. Maar kan u ook leren omgaan met dit hulpmiddel. Bijvoorbeeld door het geven van scootmobielles, rolstoel- of rollatortraining.

Daarnaast doen ergotherapeuten ook valpreventie, hierbij wordt er gekeken hoe u zich veilig kunt verplaatsen door uw huis, zonder te vallen.

Samen met uw ergotherapeut bepaalt u welke doelen voor u belangrijk zijn.

Op die manier worden de sessie aangepast aan uw persoonlijke wensen en eisen. Zo zorgen we er voor dat u op voor u belangrijke manier positief kunt participeren. (Te geforceerd?)


Wat zijn voorbeelden van vragen waarmee ik naar een ergotherapeut kan?

-Ik wil me graag binnenshuis veilig verplaatsen, ik heb een rollator maar weet nog niet goed hoe ik deze moet gebruiken?

-Wat is de veiligste manier om boodschappen te halen met mijn scootmobiel? Ik vind het manoeuvreren tussen de gangpaden nog lastig.

-Hoe gebruik ik mijn rolstoel en kan ik dan ook met het ov reizen?

-Ik val regelmatig, hoe kan ik dit voorkomen?

-Ik ben opzoek naar een hulpmiddel dat past bij mijn situatie

Heeft u een andere vraag en twijfelt u of deze vraag bij ergotherapie past? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag op weg of verwijzen u naar de juiste discipline.


Hoe ziet zo’n ergotherapiesessie er uit?

Dat hangt af van uw vraag en situatie. Om een idee te geven, geven wij een voorbeeld.

Stel, u heeft net een nieuwe scootmobiel maar bent nog niet helemaal vertrouwd er mee. De ergotherapeut zal samen met u bepalen welke activiteiten u graag wilt ondernemen en welke het belangrijkst zijn voor u.

Jullie komen er op uit dat u graag op bezoek wilt bij vrienden, naar de supermarkt en naar de stad.

De eerste sessies oefenen jullie vooral op het buiten rijden, verkeersveiligheid en het nemen van drempels en stoepjes.

Na een tijdje lukt dit vol vertrouwen en gaan jullie de supermarkt in.

De ergotherapeut neemt voor de oefensessies een stopknop mee waarmee zij op afstand uw scootmobiel tot stilstand kan brengen. Op deze manier blijft u veiligheid gegarandeerd.

Wij kiezen er voor om in uw vertrouwde omgeving te oefenen, op die manier heeft u de routes die u zelf wilt gaan rijden al geoefend en kent u de stuikelpunten.


Kan dat in coronatijd?

Ja onze ergotherapeuten nemen een stopknop mee die op afstand te bedienen is. Hierdoor kunnen zij 1,5meter afstand houden. Verder nemen wij voorzorgsmaatregelen zoals door het RIVM voorgeschreven.


Is er een vergoeding mogelijk?

Ja, Ergotherapie zit in de basisverzekering. Per kalenderjaar kunt u aanspraak maken op 10 uur ergotherapie.

Omdat ergotherapie binnen de basisverzekering valt gaat het van uw eigen risico af. U betaalt dan eerst 385 euro. Is uw eigen risico al op doordat u andere zorg verbruikt heeft? Dan wordt ergotherapie vergoed.


Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, wij zijn direct toegankelijk. U kunt ons bellen of mailen om een afspraak te maken.

Bent u nu benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u met ergotherapie starten? Neem dan contact met ons op: info@ergotherapietenboom.nl of 0612354116




285 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Mantelzorg

Komentáře


bottom of page